Зеленски към Белгия: Трябват още ограничения срещу Русия, мирът е по-скъп от горивата

Той изрази съмнение в смелостта на европейците и сравни нападението срещу Мариупол с битката при Ипър

31.03.2022 | 17:00 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски към Белгия: Трябват още ограничения срещу Русия, мирът е по-скъп от горивата

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна днес към Федералния парламент на Белгия, като отправи призив страната да даде пример на останалите и да въведе допълнителни ограничения срещу Русия.

По неговите думи днес "тиранията иска да заличи жадните за свобода, докато за някои руските диаманти, понякога продавани в Антверпен, са по-важни и те приемат руски кораби в своите пристанища".

"Можете да дадете пример на останалите, като направите повече, за да изгоним руснаците от Украйна и мирът да се завърне - той е по-скъп от диамантите и договорите с Москва, от руските горива", посочи Зеленски.

От осем години Украйна е във война. Засега успяхме да устоим и да послужим за вдъхновение на мнозина, каза украинският президент.

Той изрази съмнение в смелостта на европейците и сравни нападението срещу Мариупол с битката при Ипър. По неговите думи градът вече е почти изцяло разрушен, жертвите са многобройни, и ако бъде изгубен, тиранията ще се разпростре в Европа, предаде БТА.

Зеленски благодари на Белгия, че беше сред първите страни, осигурили на Украйна военна помощ. Словото му бе посрещнато на крака и с продължителни аплодисменти от белгийските депутати.

Белгийският премиер Александер де Кро заяви, че въведените санкции срещу Русия ще бъдат дълготрайни. Председателят на Федералния парламент Елиан Тилийо отбеляза, че от началото на руското нахлуване знамето на Украйна е издигнато пред сградите на институцията в Брюксел.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК